Opleiding tot wijntechnoloog (œnoloog) in Bordeaux
Na een succesvolle afronding van de Hogere Hotelschool in Maastricht, besloot Gerhard Horstink zich te specialiseren in wijnen. Hij schreef zich daarom in 1981 in aan de Universiteit van Bordeaux voor de opleiding tot œnoloog (wijntechnoloog). Deze studie doorliep hij met succes, wat hem als een van de weinige Nederlanders de titel œnoloog opleverde.
Oprichting OINOS Wijncursussen
Terug in Nederland richtte hij in 1988 OINOS Wijncursussen op. In deze cursussen staat de relatie centraal tussen wijnproeven en de parameters die de kwaliteit van wijn bepalen, zoals wijnbouw, bodem en klimaat en wijnbereidingstechnieken. De cursus is bedoeld voor wijnliefhebbers met een meer dan gemiddelde of professionele interesse in wijn. Dit is ook de enige opleiding om verdieping te vinden in kennis van de wijnbereidingstechniek.
Samenwerkingsverband wijnimport Les Généreux
Daarnaast begon Gerhard in 1991, samen met zijn studievriend Ton Schaapveld, een wijnimport met als doel kwaliteitswijnen rechtstreeks van de boeren uit voornamelijk Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Italië te betrekken. Deze wijnen worden exclusief door een geselecteerde groep zelfstandige wijnwinkels verkocht. Het ontstane samenwerkingsverband onder de naam “Les Généreux” telt zo’n 38 leden.
Docent en voorzitter examencommissie Wijnacademie
Naast alle wijnactiviteiten is Gerhard sinds de jaren negentig als docent verbonden aan de Wijnacademie te Maarn (vinologenopleiding), waar hij de les ‘wijnbouw/vinificatie’ voor zijn rekening neemt. Sinds 2010 is hij voorzitter van de examencommissie Wijnacademie en sinds 2003 lid van de examencommissie Magister Vini.
In zijn vrije tijd springt hij graag op de wielrenfiets of kruipt achter de stuurknuppel van een sportvliegtuig.