Wat zegt de geur over een wijn?
De geur van wijn – het aroma of bouquet – is een van zijn aantrekkelijkste eigenschappen. Het bijzondere is dat wijn naar zóveel meer kan ruiken dan naar verse druiven alleen. Wijnaroma’s zijn heel divers en kunnen…
OINOS Wijncursussen: de 1000e cursist en 5 nieuwe gediplomeerden
Joost Mulder viel een bijzondere eer te beurt. Hij kon als 1000e cursist genoteerd worden sinds de oprichting van OINOS Wijncursussen in 1988. Een mooie magnum Biston Brillette, Moulis 2011 kreeg hij uit handen van…
Mineraliteit en wijn
Wat is mineraliteit? De discussie omtrent het begrip krijgt vele dimensies en dat niet in de laatste plaats omdat er eigenlijk (nog) geen definitie bestaat. De term verwijst in ieder geval naar mineralen, stoffen die…
Biologische wijn en wijnbouw
Als een product biologisch is kan het niet meer stuk. Dat is wel het idee dat de consument bekruipt als hij alle promotie en reclame omtrent biologische producten om zich heen hoort en ziet. Wijn…
Eikenhouten vaten en wijn
Hout speelt een belangrijke rol bij de wijnbereiding. Gedurende twintig eeuwen zijn houten vaten in gebruik om wijn in op te slaan en te vervoeren, maar ook, en dat is meer recentelijk, vanwege de opvallende…
Port
Port is afkomstig van het bergachtige gebied rondom de Douro rivier in Noord-Portugal. De bodem is overwegend leisteenhoudend. Er zijn vele variëteiten druivenrassen aangeplant: 15 rode en 6 witte. De druiven worden zeer rijp geoogst,…