• Esther en Gerhard
  • Wijnopleiding
  • Wijnproeverij
  • Wijntoerisme
  • Nieuws
  • Contact

Meer weten over wijnopleiding?

Neem contact op met Gerhard Horstink
Telefoonnummer: +31 (0)164 61 59 66
E-mailadres: gerhard@horstinkwijn.nl

3-daagse cursus Wijnproefkunde

1-daagse cursus Bodem & Klimaat

1-daagse cursus Wijnthema’s

Gerhard Horstink

wijntechnoloog, wijndocent,
wijnimporteur en wijndeskundige

05

Maak kennis met Gerhard

Wijnkennisbank

Rosé: hoe maak je dat en is er verschil?

De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde van 1 november 2018 stelde de vraag of rosé gemaakt mag worden door simpelweg witte en rode wijn te mengen. Hieronder een korte uiteenzetting over hoe je rosé…

Lees meer ›

Wijntechniek; koolzuurgasweking

“Macération Carbonique” Rode wijn kun je alleen maken van blauwe druiven, want de kleurstoffen van rode wijn zitten in de schil van die druiven, maar (nog) niet in het sap. De gebruikelijke methode om kleurstoffen,…

Lees meer ›

Uit de cursus Wijnproefkunde …

Beheersing van de alcoholische gisting In de meeste gevallen wordt, om het gistingsproces gecontroleerd op te starten, gist toegevoegd (levurage). Deze voorgekweekte gist wordt door gistproducenten op de markt gebracht. In tegenstelling tot de spontane…

Lees meer ›

Wat zegt de geur over een wijn?

De geur van wijn – het aroma of bouquet – is een van zijn aantrekkelijkste eigenschappen. Het bijzondere is dat wijn naar zóveel meer kan ruiken dan naar verse druiven alleen. Wijnaroma’s zijn heel divers en kunnen…

Lees meer ›

OINOS Wijncursussen: de 1000e cursist en 5 nieuwe gediplomeerden

Joost Mulder viel een bijzondere eer te beurt. Hij kon als 1000e cursist genoteerd worden sinds de oprichting van OINOS Wijncursussen in 1988. Een mooie magnum Biston Brillette, Moulis 2011 kreeg hij uit handen van…

Lees meer ›

Mineraliteit en wijn

Wat is mineraliteit? De discussie omtrent het begrip krijgt vele dimensies en dat niet in de laatste plaats omdat er eigenlijk (nog) geen definitie bestaat. De term verwijst in ieder geval naar mineralen, stoffen die…

Lees meer ›

Biologische wijn en wijnbouw

Als een product biologisch is kan het niet meer stuk. Dat is wel het idee dat de consument bekruipt als hij alle promotie en reclame omtrent biologische producten om zich heen hoort en ziet. Wijn…

Lees meer ›

Eikenhouten vaten en wijn

Hout speelt een belangrijke rol bij de wijnbereiding. Gedurende twintig eeuwen zijn houten vaten in gebruik om wijn in op te slaan en te vervoeren, maar ook, en dat is meer recentelijk, vanwege de opvallende…

Lees meer ›

Port

Port is afkomstig van het bergachtige gebied rondom de Douro rivier in Noord-Portugal. De bodem is overwegend leisteenhoudend. Er zijn vele variëteiten druivenrassen aangeplant: 15 rode en 6 witte. De druiven worden zeer rijp geoogst,…

Lees meer ›

wijn_glas
  • Wijnopleiding
    • Cursus Wijnproefkunde
    • Cursus Bodem en Klimaat
    • Cursus rond wijnthema’s
    • Wijnkennisbank
  • Wijnproeverij
    • Wijn & Spijs avonden
    • Wijnzaal huren
    • Wijnproeverij voor groepen vanaf 10 personen
    • Wijnboutique
  • Wijntoerisme
    • Weekendje weg
    • Groepsarrangement
    • Bed & Breakfast
  • Kennismaken
    • Achtergrond Gerhard Horstink
    • Achtergrond Esther Slootweg
    • Nieuws
  • Contact
    • Openingstijden
    • Routebeschrijving
/* ----------------------------------------- */ /* Inhoudssjabloon: kennisbank overzicht - start */ /* ----------------------------------------- */ /* ----------------------------------------- */ /* Inhoudssjabloon: kennisbank overzicht - einde */ /* ----------------------------------------- */